Waarom diëten niet de oplossing is om af te vallen!

di·ee

(het; o; meervoud:

 diëten)

1 leefregel wat eten en drinken betreft, bv. op medische gronden of om af te vallen

Als je dieet opzoekt in de Van Dale dan krijg je bovenstaande betekenis. Als je wat verder zoekt kom je ook nog tegen dat een dieet regels zijn voor wat je wel en niet mag eten. Dit klinkt allemaal heel strikt. Toch gaan de meeste mensen ‘op dieet’ als ze willen afvallen. Maar we leggen je uit waarom diëten niet de oplossing is om af te vallen. Het nadeel van een dieet is dat het vaak van tijdelijke aard is en dus meestal niet het gewenste resultaat geeft: blijvend gewichtsverlies. Dat een dieet niet helpt om af te vallen is natuurlijk niet helemaal waar. Gedurende de periode dat je een dieet volgt val je vaak wel (veel) af. Lees hier meer over sport en dieethypes.

Dieetmoe

Het punt is vooral wanneer je ermee stopt en weer teruggaat naar je normale leefpatroon. Regelmatig vliegen de kilo’s er dan weer aan. Heel frustrerend en vooral heel jammer. Je doet niet weken of zelfs maanden je best om vervolgens in no time weer terug bij af te zijn. Gevolg hiervan is dat veel mensen steeds opnieuw een poging doen en op een gegeven moment ‘dieetmoe’ worden en het gevoel hebben dat blijvend gewichtsverlies voor hun niet mogelijk is.

Onderzoeken over diëten

Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die tijdens het diëten meer spiermassa verloren en mensen met minder lichaamsbeweging meer aankwamen na het stoppen met het dieet dan de mensen die meer spiermassa behielden en meer lichaamsbeweging hadden. Dit onderstreept maar weer dat het belangrijk is om uitgebalanceerd/volwaardig te eten én voldoende te bewegen!

Leefstijlverandering

Wat is dan wel het antwoord om blijvend gewichtsverlies te realiseren of om op een gezond gewicht te blijven? Leefstijlverandering! Het antwoord klinkt heel simpel, maar blijkt in de praktijk toch heel erg lastig te zijn. Ik denk dat leefstijlverandering één van de moeilijkste veranderingen is om door te voeren. Vaak ben je al jaren gewend een bepaald patroon te volgen en dit patroon is er zo ingesleten dat het lastig is om te veranderen. En dan ook nog eens (de rest van je leven) vol te houden. Ik heb veel mensen mogen begeleiden tijdens het afvallen en bij iedereen was het aller moeilijkste om oude gewoonten los te laten en daarvoor nieuwe gewoonten aan te leren. Dit betekent absoluut niet dat ik diëten helemaal onzin vind. Het kan een eerste opstap zijn naar het verbeteren van je leefstijl. Het kan je net dat eerste zetje geven om in korte tijd goede resultaten te behalen en van daaruit verder te gaan. Of het kan je helpen om helemaal los te komen van je oude eetpatroon en kan een frisse start bieden. Een dieet als onderdeel van een leefstijlverandering dus. Het is verstandig om dit onder begeleiding te doen of met steun van je omgeving/familie/vrienden om bij moeilijke momenten ergens op terug te kunnen vallen en gemotiveerd te blijven.

Groet, Nikita