Er is veel discussie over E-nummers. En dan vooral over de eventuele schadelijkheid van deze stoffen die in overvloed worden toegevoegd aan onze voeding. Hoe zit het nu precies met E-nummers?

‘Een Enummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie (EU) toegelaten is als additief in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie.’

”Een E- nummers zijn hulpstoffen of additieven die aan ons eten worden toegevoegd om bijvoorbeeld de gewenste geur, kleur of smaak te geven. Het systeem met nummers is ingevoerd door de Europese Unie om de voedselveiligheid te kunnen controleren. Sinds 2002 is de European Food Safety Authority (EFSA) verantwoordelijk voor de voedselveiligheid in Europa. En stelt zij vast of een additief  in de Europese Unie gebruikt mag worden in voedsel.”

Hoe wordt een additief een goedgekeurd E-nummer?

Een additief wordt allereerst uitgebreid getest voordat het een E-nummer krijgt. Ook wordt er een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) bepaald. Bij het bepalen van de ADI wordt een grote veiligheidsmarge in acht genomen. Ook staat vast hoeveel er maximaal van een additief mag worden toegevoegd aan een product.

Sommige E-nummers zijn stoffen die ook van nature voorkomen in voedingsmiddelen. Zo is E300 bijvoorbeeld vitamine C dat voorkomt in onder andere fruit en E322 lecithine dat van nature voorkomt in eieren. Dit betekent uiteraard niet dat natuurlijke stoffen niet schadelijk kunnen zijn, maar dit hangt dan af van de hoogte van de dosering.

Je vind E-nummers terug op de verpakkingen van producten bij de ingrediëntendeclaratie. Het kan als E-nummer op de verpakking staan, maar tegenwoordig kiezen producten er ook vaak voor om de naam van het E-nummer uit te schrijven. Dit wordt vooral gedaan omdat er veel negatieve verhalen gaan over E-nummers.


E-nummers schadelijk of niet?

Wat zegt de wetenschap?

De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn laten zien dat E-nummers niet schadelijk zijn. Er zijn wel een aantal onderzoeken waarin de conclusie was dat een bepaald E-nummer schadelijk was, maar deze onderzoeken zijn vaak niet goed uitgevoerd. Of de hoeveelheid die van een bepaalde stof wordt gegeven (vaak aan muizen) is een hoeveelheid die je met eten/drinken nooit binnen zou kunnen krijgen.

Je zou dus kunnen zeggen dat E-nummers heel erg goed geteste stoffen zijn, maar betekent dit dan ook gelijk dat deze stoffen onschadelijk voor ons zijn?

Tot nu toe ‘blijkt’ uit wetenschappelijke onderzoek dat E-nummers niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch is het altijd goed om kritisch te blijven op wat je eet en drinkt. Een goede regel vind ik zelf om etiketten te lezen en verschillende producten met elkaar te vergelijken om zo tot een goede/gezonde keuze te komen. Er zit namelijk veel verschil tussen producten in een zelfde productgroep. En het is uiteraard altijd goed om te kiezen voor zo onbewerkt mogelijke producten.

Groet,

Nikita